logo gr
Σάββατο, Ιανουάριος 28, 2023
TUV hellas iso9001 TUV hellas iso14001 TUV hellas iso45001
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ   

Φωτοβολταϊκά: υπεγράφη το net-metering – Αναλυτικά η ρύθμιση

 
net-metering
 
Υπεγράφη χθες 31 Δεκεμβρίου από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, η Υπουργική Απόφαση (η οποία εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της Υποπαραγράφου ΙΓ.8 της Παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014) που αφορά στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό από φωτοβολταϊκά συστήματα.
 
Το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής μέσω προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) και την αξιοποίησή του με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυτοπαραγωγοί αναμένεται να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος, ενώ παράλληλα προωθείται ο βασικός στόχος της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για ενεργειακή ασφάλεια, αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης Απόφασης, γίνεται πλέον ελκυστική η αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και θεσπίζεται για πρώτη φορά ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering).
 

Περισσότερα...

Συγκρότημα Ατμοστροβίλου / Γεννήτριας της Kessels τέθηκε σε λειτουργία στη Νότιο Κορέα

 
Kessels 01
 
Μετά την επιτυχή θέση σε λειτουργία συγκροτήματος στρόβιλου / γεννήτριας ισχύος 10MW (πέμπτη επαναλαμβανόμενη παραγγελία) του Ομίλου Κ.Κ. BIRLA, η εταιρεία KESSELS ENGINEERING WORKS PVT. LTD, περήφανα ανακοινώνει την επιτυχή θέση σε λειτουργία και του 3ου της συγκροτήματος ατμοστρόβιλου / γεννήτριας στη Νότια Κορέα.
 

Περισσότερα...

Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα μέσω συστήματος ORC

boiler
Η παραγωγή ηλεκτρισμού ή/και θερμότητας από την καύση της βιομάζας σε σύστημα ORC αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική στα συμβατικά συστήματα καύσης της βιομάζας, με ξεχωριστά οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.

Περισσότερα...

Πηγές Προέλευσης της Βιομάζας

blog 9 gr
Πρωτότυπη προωθητική ενέργεια ή αυθεντική προσπάθεια αφύπνισης για τα οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας – ένας ουαλός μουσικός σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις με μια συναυλία πάνω σε... ανεμογεννήτρια, σε ύψος 67 μέτρων.
 
Ο Cian Ciaran, κημπορντίστας των Super Furry Animals «σκαρφάλωσε» 305 στενά σκαλιά, μέσα σε θάλαμο, στην κορυφή μιας ανεμογεννήτριας, και έπαιξε μουσική επί 40 λεπτά, μπροστά σε μόλις επτά άτομα, ανάμεσά τους τη σύντροφό του και το γιο τους.
 
Οι πηγές προέλευσης της βιομάζας ποικίλλουν - κάθε οργανικό υλικό φυσικής προέλευσης μπορεί να θεωρηθεί βιομάζα.
 
Στις πρώτες ύλες βιομάζας λογίζονται π.χ. η ζωïκή κοπριά και το άχυρο, το χαρτί και τα απόβλητα του, τα απόβλητα σφαγείων, τα οργανικά απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων (π.χ. τυρόγαλα, κατσίγαρος), τα απόβλητα φυτικά λάδια και τα υπολείμματα τροφίμων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά συστήματα βιοενέργειας για την παραγωγή ενέργειας, θερμότητας  και καυσίμων κίνησης.
 

Περισσότερα...

Συναυλία για την αιολική ενέργεια πάνω σε ανεμογεννήτρια

blog 8 web
Πρωτότυπη προωθητική ενέργεια ή αυθεντική προσπάθεια αφύπνισης για τα οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας – ένας ουαλός μουσικός σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις με μια συναυλία πάνω σε... ανεμογεννήτρια, σε ύψος 67 μέτρων.
 
Ο Cian Ciaran, κημπορντίστας των Super Furry Animals «σκαρφάλωσε» 305 στενά σκαλιά, μέσα σε θάλαμο, στην κορυφή μιας ανεμογεννήτριας, και έπαιξε μουσική επί 40 λεπτά, μπροστά σε μόλις επτά άτομα, ανάμεσά τους τη σύντροφό του και το γιο τους.
 
Στόχος του, όπως είπε, να διαμαρτυρηθεί εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση της Βρετανίας προσανατολίζεται στην εισαγωγή πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Πριν από λίγους μήνες, ο υπουργός Ενέργειας έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του πρώτου τέτοιου αντιδραστήρα στη γαλλική EDF.

Περισσότερα...

Τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν περισσότερα οφέλη σε “συννεφιασμένες” περιοχές

photos blog gr 7
Τα φωτοβολταϊκά θεωρείται ότι υπεραποδίδουν, επιτυγχάνοντας ισοτιμία δικτύου στις περιοχές με σταθερά, υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, σωστά;
 
Λάθος, απαντούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU) στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
 
Η ηλιακή ενέργεια που υποτίθεται ότι συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω της μείωσης των εκπομπών ρύπων και της απόσυρσης των μονάδων άνθρακα παρέχει περισσότερα οφέλη στις “συννεφιασμένες” Ανατολικές και Κεντροδυτικές Πολιτείες σε σύγκριση με τις “ηλιόλουστες” Νοτιοδυτικές.

Περισσότερα...

PhotoFlow: Συλλέγει νερό και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα

blog gr 6
Μεξικάνοι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη λύση σε δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών: την ελλιπή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Το σύστημα που σχεδίασαν συνδυάζει συλλέκτη ομβρίων υδάτων και φωτοβολταϊκά πάνελ.
Το PhotoFlow είναι αρκετά απλό στην κατασκευή και στη λειτουργία του. Η βάση του είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή χωρητικότητας 400 λίτρων για τη συλλογή και την αποθήκευση του νερού της βροχής, ενώ πάνω της βρίσκονται τοποθετημένα σε οκτάγωνο και με κλίση 3 μοιρών τα πάνελ, τα οποία λειτουργούν παράλληλα ως «χωνί» για το νερό. Η δεξαμενή είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο και εσωτερικά έχει επικάλυψη από υλικό που ελέγχει τα επίπεδα βακτηριδίων και μυκήτων στο νερό.

 

Περισσότερα...

Παλιρροϊκή ενέργεια: έργο-μαμούθ δρομολογείται στη βόρεια Σκωτία

Photo GR Blog 5
Στη Σκωτία θα βυθιστούν έξι τεράστιες υποθαλάσσιες γεννήτριες για να εκμεταλλευτούν την παλλιροϊκή ενέργεια στα στενά Pentland στην πρώτη φάση ενός από τα μεγαλύτερα έργα του είδους στην Ευρώπη.
 Το σκωτικό Κοινοβούλιο παραχώρησε άδεια εγκατάστασης για έξι γεννήτριες, που μοιάζουν με προπέλες πλοίου, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επίδειξης ότι η τεχνολογία δουλεύει.
 
Τα “κινούμενα” ύδατα στα ανοιχτά της βόρειας Σκωτίας θεωρούνται ως πολύτιμη πηγή παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας, με τους αρμόδιους Σκωτσέζους υπουργούς να ισχυρίζονται ότι στην περιοχή υπάρχει ισχύς 12 Γιγαβάτ -εκτίμηση που αμφισβητούν οι ειδικοί- η οποία είναι τριπλάσια αυτής του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου άνθρακα της Βρετανίας, στο Ντραξ του Γιόρκσαϊρ.

Περισσότερα...

Φθηνές φωτοβολταϊκές “μελάνες” εκτυπώνονται, ψεκάζονται – Νέα τεχνολογία

Photo GR Blog 4

Μια φωτοβολταϊκή κυψέλη νανοσωματιδίων κατασκευασμένη από φθηνά, κοινά υλικά κατασκεύασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά.

Η καθηγήτρια χημείας Τζίλιαν Μπιούριακ και η ομάδα της σχεδίασαν φωτοαπορροφητικά και αγώγιμα νανοσωματίδια από δύο πολύ κοινά υλικά: φώσφορο και ψευδάργυρο.

Πρόκειται για δύο υλικά που αφθονούν σε σύγκριση με σπάνια υλικά όπως το κάδμιο. Επιπλέον, δεν υπόκεινται στους κατασκευαστικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στα νανοσωματίδια που βασίζονται στον μόλυβδο.

 

 

Περισσότερα...

Τεχνολογία κυματικής ενέργειας παρέχει αφαλατωμένο νερό και ηλεκτρισμό – CETO

website blog3

Αντί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη θάλασσα και να τη στέλνει στην ακτή, μια νέα τεχνολογία εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας που λειτουργεί στην Αυστραλία υπόσχεται όχι μόνο ηλεκτρισμό χωρίς εκπομπές ρύπων, αλλά και αφαλατωμένο, πόσιμο νερό (χωρίς εκπομπές ρύπων και αυτό).

Η τεχνολογία ονομάζεται CETO από τη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας Κητώ και ανήκει στην Carnegie Wave Energy Limited.

 

 

Περισσότερα...

Deutche Bank: 50 GW νέων φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ έως το 2016

Εγκατάσταση σχεδόν 50GW φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ΗΠΑ έως το 2016 προβλέπει νέα έκθεση της Deutche Bank.
 

Περισσότερα...

Έργα ενεργειακής εξοικονόμησης ανανεώσιμης ενέργειας θα χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ

Έργα ενεργειακής εξοικονόμησης ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες, θα χρηματοδοτεί από εδώ και στο εξής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των μετόχων την Τρίτη.

Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση πλέον θα εξετάζεται απο την τράπεζα το ενεργειακό αποτύπωμα της επένδυσης πριν αποφασιστεί η δανειοδότηση μια επένδυσης.

Περισσότερα...